Waar moeten we heen met al dat regenwater?

Dat Nederland een nat land is, zal u niet verbazen. De afgelopen tijd viel er echter wel heel veel neerslag, bij ons én in onze buurlanden. Al dat hemelwater moet ergens heen. Aangezien Nederland de natste ondergrond van Europa heeft, kan daar weinig bij. Van welke andere opvangmogelijkheden kunnen we gebruikmaken?

Het water absorberende vermogen van groene daken

In stedelijke gebieden met veel steen is het lastiger om droge voeten te houden, wat verergerd wordt door de ‘stenen-tuintrend’. Het water absorberende vermogen van de ontbrekende groene tuinen kan echter grotendeels overgenomen worden door groendaken.

Groene daken vangen regenwater namelijk op én voeren het vertraagd af. Daardoor wordt het riool aanzienlijk minder belast als het hard regent. Het is één van de meest duurzame wateroverlast oplossingen waar Kewodak veel ervaring mee heeft.

Wat vroeger alleen op straatniveau gedaan werd, kan dus eveneens op daken. Al die groene daken zien er ook nog eens mooi uit en in sommige gevallen kan er extra leefruimte van gemaakt worden. Denk aan moestuinen en wandelgebieden.

Zo’n met aarde en planten bedekt dak, fungeert overigens ook als een extra dakbescherming, wat de levensduur ten goede komt. Een ander bijkomend voordeel is dat het onder een groendak in de zomer minder warm wordt.

Regenwater onder de grond en in de natuur opslaan

Een andere mogelijkheid is regenwater onder de grond opslaan. Zo wordt er in Amsterdam gebruikgemaakt van ondergrondse bassins. Zodra het riool het niet meer aankan, treden deze in werking. In het bassin onder de Noord-Zuidlijn kan ongeveer 600 kuub opgeslagen worden.

Buiten de steden wordt het water waar mogelijk opgevangen in de natuur. Zo worden bepaalde dijken juist verlaagd om een overloopkade te creëren, bijvoorbeeld bij Waspik. Als het Maaswater stijgt, kan het probleemloos de polder instromen.

Onlangs besteedde de NOS aandacht aan deze vormen van regenwater opslag: Wat doe je met regenwater als er echt te veel naar beneden valt?

Meer informatie over groene daken

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over de voordelen van groene daken. Dan komen we vrijblijvend bij u langs om te bekijken wat voor uw dak de beste oplossing is.

Lees ook de blog Is een groendak laten aanleggen een goed idee?

Dakprobleem winterDaktuin