Handige tips om dakproblemen in de winter te voorkomen

Het spreekt voor zich dat Kewodak graag al uw dakproblemen oplost, maar ze voorkomen is natuurlijk beter. Gelukkig is er veel wat u zelf kunt doen om gevrijwaard te blijven van dakproblemen in de winter.Lekkage dak

Wanneer is er meer kans op problemen? Wat is er zo verraderlijk aan sneeuw? Met welke preventieve acties houdt u uw platte dak ook in de gure wintertijd in goede conditie? In dit artikel kunt u de antwoorden op deze vragen lezen.

Wanneer is er meer kans op dakproblemen in de winter?

De huidige platte daken zijn in principe prima bestand tegen het Nederlandse winterweer. Is uw platte dak ouder dan 10 jaar? Dan is extra alertheid gewenst. Ook als er sprake is van onvoldoende dakisolatie, terwijl de ruimte onder dat dak wel verwarmd wordt.

Daken van alle leeftijden worden echter onvermijdelijk blootgesteld aan allerlei weersinvloeden, zoals warmte, kou, mist, regen, hagel en sneeuw. Vooral sneeuw die langer blijft liggen is verraderlijk. Ongemerkt worden platte daken daardoor namelijk extra belast.

Waarom sneeuw op een plat dak gevaarlijk is

Poeder- en stuifsneeuw bestaan voor het grootste deel uit lucht, wat onschuldig licht klinkt. Reguliere, droge sneeuw is echter zwaarder omdat het voor ongeveer een zevende deel uit water bestaat. Deze sneeuw blijft langer liggen en precies daarin schuilt het gevaar.

Hoe zit dat dan precies? Een voorbeeld ter verduidelijking:
Stel u heeft een schuur of bijgebouwtje van 20 m2, met een plat dak. Er ligt een laag sneeuw van 10 centimeter op. Bij pas gevallen sneeuw is het gewicht per vierkante meter +/- 20 kilo. Het gewicht van de sneeuwlaag op het platte dak is dan 400 kilo.

Als de sneeuwlaag groeit, wordt tegelijkertijd het onderste deel aangedrukt. Op het oog lijkt de sneeuwlaag niet dikker, terwijl het gewicht wél is toegenomen. Dat komt omdat de dichtheid van aangedrukte sneeuw hoger is. En dat heeft grote gevolgen. Want daardoor kan het gewicht toenemen tot maar liefst 60 kilo per m2 en de druk op uw platte dak tot 1.200 kilo!

Wat u zelf kunt doen om te voorkomen dat uw platte dak zo zwaar belast wordt:
• verwijder losse sneeuw zo snel mogelijk
• hou de waterafvoer vrij, zodat smeltwater snel weg kan

Wat u beter niet kunt doen:
• gebruik geen zout of andere bijtende middelen – deze tasten de dakbedekking beschermlaag aan
• ijs op het dak verwijderen
• bevroren leidingen openmaken

U komt zonder dakproblemen de winter door, als u rekening houdt met al deze zaken en op tijd in actie komt. Mocht er tóch een probleem opduiken, dan kunt u natuurlijk altijd met ons bellen.

Wilt u meer weten over dakproblemen in de winter?

Of is het platte dak van uw bedrijfspand ouder dan 10 jaar en wilt u het laten inspecteren voordat de winter begint? Neem dan contact op met ons. Wij gaan graag het dak op voor u, óók in de winter! 🙂

DakisolatieRegenwater