Lucht verstikt economie grote steden

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu ontvangt 4 oktober een brandbrief met die strekking ondertekend door  Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Wettelijke normen
De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet overal aan de wettelijke normen en zeker niet in de Randstad. De samenwerking tussen Rijk, provincies en gemeenten in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) levert niet de gewenste resultaten op.

Knelpunten
De grote steden moeten voor 1 januari 2015 voldoen aan de wettelijke normen voor stikstofdioxide (NO2), maar in twee opzichten is de opgave groter dan tot op heden werd gedacht, schrijft de VNG. ,,Allereerst zijn er meer knelpunten dan bij vaststelling van het NSL is voorzien, bovendien is de opgave aanzienlijk groter.’’

Overschrijdingen
De bestuurders stellen dat zonder aanvullende maatregelen zich in 2015, vooral langs drukke verkeersaders in de grote steden, overschrijdingen blijven voordoen. Dat zou betekenen dat economische activiteiten daar stil komen te liggen. Daarom dringen de vier grote gemeenten aan op een ,,substantiële bijdrage’’ van het Rijk om het zo ver niet te laten komen.

Onmogelijk

De waarde van stikstofdioxide is in de Randstad zo hoog dat het tijdig oplossen van de knelpunten in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht met louter lokale maatregelen op een verantwoorde wijze onmogelijk is, vinden de bestuurders. Gemeenten zouden maar ongeveer 20 procent invloed hebben op de luchtkwaliteit, weet verantwoordelijk wethouder Alexandra van Huffelen (D66) van Rotterdam.

Lees hier meer over groenedaken en postieve uitwerking op schone lucht.

Terug naar nieuwsoverzicht