270 miljoen zonnepanelen op Nederlandse daken

Nederland kan in 50 procent van de huidige totale elektriciteitsbehoefte voorzien als het alle daarvoor geschikte daken bedekt met zonnepanelen. Dat constateren onderzoekers van een financiële en zakelijke dienstverlener in het Algemeen Dagblad.

Zonnepanelen op 892 km2 vrije daken

De onderzoekers becijferden zo dat Nederland 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak voor zonnepanelen heeft. Daarop kunnen 270 miljoen standaard zonnepanelen worden geïnstalleerd, die energie kunnen opwekken voor 50% van de huidige totale Nederlandse elektriciteitsbehoefte. Voor consumenten geldt, zo schrijven de onderzoekers, dat ‘de totale opbrengst van zonnepanelen op de daken van alleen woonhuizen 80 petajoule kan zijn. Dit staat gelijk aan 98% van de totale elektriciteitsbehoefte van woonhuizen’.
Momenteel heeft zo’n 4% van de geschikte daken in Nederland zonnepanelen op het dak. ‘Deze 3 miljoen zonnepanelen voorzien momenteel in minder dan 2% van de totale Nederlandse vraag naar elektriciteit’.

Op ieder geschikt dak zonnepanelen leggen levert volgens de onderzoekers veel op, maar is in de praktijk nog lastig te realiseren. ,,Het netwerk heeft nu niet genoeg capaciteit om het energieoverschot te kunnen transporteren. Tegelijkertijd is de opslag van energie nog een uitdaging, omdat batterijen kostbaar zijn en veel nieuwe opslagmethoden nog in de kinderschoenen staan. Dat maakt het op dit moment lastig om van alle opgewekte energie nuttig gebruik te maken”, zegt hij. ,,Als deze uitdagingen worden aangepakt kan een enorm potentieel worden benut.”

Terug naar nieuwsoverzicht