Meer overlast door hevige regenval in Nederland

Een verregende dag als 30 augustus het is niet nieuw, maar de hoeveelheden water die worden uitgestort over ons land lopen wel op, meld de Telegraaf. Viel er honderd jaar geleden zo’n 700 millimeter neerslag in een jaar, tegenwoordig is dat 880 millimeter.
„Dit is wel vrij extreem”, zegt Weeronline man Jaco van Wezel tegen de Telegraaf over de regen die gisteren een einde maakte aan de laatste opleving van de zomer. Tot aan tien uur ’s ochtends viel al bijna 50 millimeter regen in de kop van Noord-Holland en daarna kwam er nog een bak water bij. In de loop van de dag stond de teller op verschillende plaatsen op meer dan 60 millimeter, oftewel zes emmers vol water per vierkante meter.

 

Klimaatverandering Nederland natter
De hoeveelheid regen die gisteren viel past in een langere trend: Nederland wordt natter. Dat heeft alles te maken met klimaatverandering. „Vroeger had je ook dit soort verregende dagen, maar de hoeveelheid die valt neemt toe. Als de lucht warmer is, worden buien zwaarder. Bovendien warmt ook de Noordzee op en verdampt er dus meer water. Ook dat speelt een rol”, legt Van
Wezel uit. Volgens wetenschappers zal de hoeveelheid hemelwater die we te verstouwen krijgen nog verder oplopen.
Waterbuffering via groene daken
Groene daken geven niet alleen daken een natuurlijke uitstraling, maar leveren een positieve bijdrage aan de luchtkwaliteit en het rioleringsstel wordt erdoor ontlast. Uit onderzoek is gebleken dat groene daken duidelijk de hoeveelheid water die in het riool spoelt terugbrengt, zelfs met 70-90% in de zomer. Groendaken slaan regenwater op in de planten en het substraat en laten het terugkeren in de atmosfeer door verdamping. Particulieren en organisaties kunnen subsidie aanvragen voor deze daken o.a. in Amsterdam voor het aanleggen van groene daken en gevels.

Terug naar nieuwsoverzicht