Wij plaatsten twee bijenkasten op ons dak: hoe pakte dat uit?

Hoe zou het toch gaan met die bijenkasten op het dak bij De Dakmakers van Kewodak? In oktober vorig jaar lieten we zien hoe onze huisimker, Peter Sterke, twee bijenkasten plaatste aan de Kalkovenweg. En, heeft het al het beoogde effect?

Bijen zijn belangrijk voor het ecosysteem: net als vlinders, wespen en mieren zorgen bijen voor bestuiving van bomen en planten. Ongeveer dertig procent van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door bijen.

Bijen verdwijnen

Helaas gaat het niet goed met de bij. De wintersterfte in Nederland ligt namelijk al vijftien jaar boven het Europees gemiddelde van 10 procent. Van de 338 in Nederland aangetroffen bijensoorten staat meer dan de helft (188) op de Rode Lijst. Hierop staan de soorten die uit Nederland zijn verdwenen, (ernstig) worden bedreigd of anderszins kwetsbaar zijn.

Bedrijven die een bijdrage willen leveren aan duurzaamheid en biodiversiteit, kunnen overwegen bijenkasten te laten plaatsen. Wij deden dit in oktober 2020. Alphen aan den Rijn is met zijn grote variatie aan bloemen en planten een belangrijke leefomgeving voor bijen.

Honing en stuifmeel

We zijn nu bijna een jaar verder. Tijd voor onze huisimker Peter Sterke om polshoogte te nemen. Wat blijkt? De twee bijenvolken zijn kerngezond!

Rondom ons terrein is genoeg voedsel te vinden. Uit inspectie van de kasten blijkt dat de kolonie zich vermenigvuldigt en dat de raten goed zijn gevuld met honing en stuifmeel. Ook kan het geen kwaad om te melden dat onze medewerkers nog altijd probleemloos in en uit kunnen lopen, zonder bedolven te worden onder geel-zwarte zoemende massa’s.

Ook een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in uw directe omgeving? Uw platte dak leent zich uitstekend voor bijenkasten, insectenhotels of een groen dak!