Waterbufferende daken

Optimaal waterbeheer en bescherming

Het aantal hevige regenbuien in Nederland neemt toe. Tegelijkertijd worden steeds meer tuinen volledig betegeld. Met een waterbufferend dak, ook wel retentiedak genoemd, ontziet u de riolering en houdt u water vast voor besproeiing.

Riolen in Nederland hebben het zwaar te verduren. Tijdens piekbuien – en deze komen steeds vaker voor – lopen rioleringen steeds vaker over. Dit betekent water op straten en in tuinen. De hoofdoorzaak? Nederlanders betegelen hun tuinen. Hierdoor kan het water maar moeilijk een weg naar beneden vinden.

Met uw dak kunt u bijdragen aan het ontlasten van de riolering én een reductie in watergebruik realiseren. Een waterbufferend dak (retentiedak) laat regenwater niet zomaar door, maar houdt het vast. Pas zodra de riolering het weer aankan, wordt het water doorgelaten.

wateroverlast_regen

Watergebruik reduceren

U kunt er ook voor kiezen het vastgehouden regenwater te bewaren tot een later moment. Als er na een piekbui bijvoorbeeld dagenlange droogte volgt, kunt u het water van uw dak gebruiken om uw planten of gazon te besproeien. Hierdoor bespaart u meteen op uw waterverbruik.

Op het gebied van waterbufferende daken vinden momenteel verschillende interessante innovaties plaats. Binnen enkele jaren zal er nog veel meer mogelijk zijn. De dakmakers van Kewodak houden deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten!