Salderingsregeling zonnepanelen op jaarbasis

Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft de Tweede Kamer een tweede nota voor wijziging toegestuurd waarmee hij de verplichting voor energiebedrijven om jaarlijks te salderen wettelijk wil vastleggen. Energiebedrijven mogen niet op maand- of kwartaalbasis salderen, maar moeten de salderingsregeling voor zonnepanelen op jaarbasis toepassen.

Minister Rob Jetten schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij een wetswijziging wil doorvoeren waarmee het nog duidelijker wordt dat saldering op jaarbasis verplicht is. Dit is al het geval, maar niet alle energiemaatschappijen doen dit, aldus Tweakers.

Als maandelijks wordt gesaldeerd, zijn consumenten duurder uit. Huishoudens wekken meer op in de zomer en verbruiken dan juist minder, terwijl in de winter minder wordt opgewekt en meer wordt verbruikt. Door maandelijkse saldering kon het hogere verbruik in de winter niet meer worden weggestreept tegen de opgewekte stroom in de zomer. Dit zorgt voor een hogere rekening.

De minister komt met de aanpassing na Kamervragen. Eigenaren van zonnepanelen hadden geklaagd over fouten in hun energienota bij maandelijkse saldering. Door de energiewet aan te passen, moet het voor iedereen duidelijk zijn dat salderen op jaarbasis verplicht is.

Lees meer bij Tweakers.