In de zomer rekenen we meer dan ooit op ons dak!

De zomer staat weer voor de deur en dat zullen we weten ook. Nederlandse zomers kenmerken zich door korte en hevige hittegolven, afgewisseld met extreme hoosbuien en onweer. De ene dag vallen de mussen van het dak, de volgende dag de dakpannen. Beschikt u over een groot plat dak, dan is het zaak om voorbereid de zomer in te gaan!

Een plat dak bij warm weer

Wist u dat de temperatuur van een zwart (bitumen) plat dak tijdens een hittegolf kan oplopen tot wel ruim 70 graden Celsius? Reken er maar op dat u dit binnen zult merken. Vanwege de vorm (plat) en oppervlakte (groot) vangt een plat dak de hele dag door zon. Mooi als u zonnepanelen heeft, minder mooi voor het comfort binnen. Wie een einde wil maken aan de hoge binnentemperaturen kan ervoor kiezen om over te stappen op een groen dak of een wit dak. In dit artikel leest u meer over door onze dakmakers uitgevoerde temperatuurmetingen op de verschillende daken. Eén ding is zeker: met een groen dak of een wit dak gaat u koel de zomer in.

Een plat dak tijdens regen en onweer

Ja, en dan barst de hemel plotseling weer open. Nederlandse steden en dorpen krijgen volgens het KNMI gemiddeld vijf keer per jaar te maken met regenval tussen de 20 en 24 millimeter binnen een etmaal (24 uur). De meeste regen valt in de zomer, vooral uit onweersbuien. U ontdekt vochtplekken en lekkages. Die zijn vaak het gevolg van gebrekkig onderhoud. In de meeste gevallen ontstaan lekkages aan daken door de ophoping van vuil, denk aan bladeren en takken. Dit vuil hoopt zich op, ook rond of in de hemelwaterafvoer. De meeste daken hebben opstaande dakranden. Dit betekent dat wanneer de waterafvoer verstopt raakt, u afhankelijk wordt van verdamping door de zon om uw dak droog te houden. In natte periodes gaat dat niet lukken en zoekt het water een weg naar beneden. Zorg er dus voor dat u uw platte dak regelmatig (minimaal één keer per jaar) laat onderhouden en schoonmaken. U kunt ook de keuze maken voor een zogeheten retentiedak. Een retentiedak heeft als doel regenwater tijdelijk op te slaan en vervolgens vertraagd af te voeren.

Wij van Kewodak | De Dakmakers wensen u een fijne, zonnige zomer toe!

onze andere Projecten

Bedrijfsgebouwen CBS transparante samenwerking daken

Wie kiest voor Kewodak, kiest voor ervaring, helderheid en betrokkenheid.

Dakrenovatie schoolgebouw Alphen aan den Rijn

De platte daken van een Alphense basisschool gaven de nodige problemen.

Groene dakrenovatie: VVE krijgt complete tuin op dak

Kewodak renoveert platte daken voor de Vereniging Van Eigenaren (VVE).
Contact ons