Zo ontstaan lekkages in uw dak (en zó voorkomt u ze)

Een druipend plafond of een vochtplek boven in de muur: een lekkage blijft zelden lang onopgemerkt. Vanwege hun omvang zijn platte daken van appartementen, scholen of bedrijfspanden extra kwetsbaar voor lekkages. In dit artikel leest u hoe lekkages ontstaan en hoe u ze voorkomt.

Lekkages worden meestal opgemerkt tijdens hevige regenbuien of winterse omstandigheden zoals sneeuwval. Lekkages moeten snel verholpen worden, maar nog beter uiteraard is om ze te voorkomen. Zodra een lekkage is ontdekt, is het kwaad vaak al geschied: waterschade. Vochtige draagbalken, vlekken in de muur, loslatend behang en beschadigde vloeren en meubilair.

Dakbedekking laten vervangen

Regen en sneeuw

Maar hoe ontstaat een lekkage eigenlijk? Vaak wordt bij een lekkage gedacht aan ‘een gat of gaatje in het dak’. Dat klopt, maar dat is niet de oorzaak van alle ellende. Want zo’n doorgang voor water ontstaat nooit vanzelf. In de meeste gevallen ontstaan lekkages aan daken door de ophoping van vuil, denk aan bladeren en takken. Dit vuil hoopt zich op, ook rond of in de hemelwaterafvoer.

Gevolg: het water vindt maar moeizaam een weg naar beneden. Water dat op het dak blijft liggen, verdampt wel weer, en wat bladeren waaien weg – voor het oog lijkt er niets aan de hand. Een lekkage ontstaat ook niet van de ene op de andere dag. Maar een laagje vuil blijft altijd achter, wachtend op de volgende regen- of sneeuwbui. Zo groeit het laagje vuil elk jaar iets groter.

Beschadigde deklaag

De meeste daken hebben opstaande dakranden. Dit betekent dat wanneer de waterafvoer verstopt raakt, u afhankelijk wordt van verdamping door de zon om uw dak droog te houden. In natte periodes gaat dat niet lukken. Het vuil is verder opgehoopt en beschadigt de deklaag van uw dak en het water zoekt andere uitwegen – achter het lood. De lekkage van vandaag vindt zijn oorsprong dus meestal al een paar jaar eerder. De échte boosdoener is dus niet de regen, de bladeren of zelfs uw dak, maar jarenlang gebrekkig onderhoud.

Het is daarom verstandig om uw platte dak één keer per jaar preventief te laten inspecteren. Niet alleen reduceert u hiermee de kans op lekkages, u verkrijgt hiermee ook bewijs van onderhoud voor de verzekering in het geval er tóch een lekkage ontstaat. Zonder preventief onderhoud worden claims zo goed als zeker afgewezen. De moraal van dit verhaal: een beter dak begint bij uzelf.

 

Kewodak