Temperaturen van platte daken tijdens hittegolf

De maand juni 2019 gaat de boeken in als een van de warmste maanden ooit. Scholen stapten over op een tropenrooster, het Nationaal Hitteplan trad in werking en ventilators gingen als warme broodjes over de toonbank. En terwijl Nederland verkoeling zocht aan het strand of in het zwembad, gingen nieuwsgierige dakmakers het dak op: hoe heet is het daar eigenlijk?

Op dinsdag 25 juni 2019 werden door heel Nederland temperaturen van ruim 30 graden gehaald. In Hupsel (Gelderland) tikte de thermometer zelfs de 36,5 graden aan. Wat doet het met platte daken als ze de hele dag door worden geteisterd door genadeloze zonneschijn? De dakmakers van Kewodak zijn, gewapend met een thermometer, op de heetste dag van het jaar het dak op gegaan. We waren benieuwd naar de temperatuur van een zwart plat dak en de verschillen tussen diverse daken onderling.

Temperatuur zwart plak dak

Op het standaard (zwarte) platte dak maten we een temperatuur van maar liefst 70,8 graden Celsius, twee keer zo veel als de buitentemperatuur op dat moment! Je zal er maar onder moeten wonen, werken of slapen…

Temperatuur groen plak dak

Op het groene dak – een plat dak met beplanting – was de temperatuur met 45,2 graden Celsius een stuk aangenamer. Het plaatsen van bosjes, planten en begroeiing op uw platte dak levert dus een temperatuurdaling op van ruim 25 graden!

Temperatuur wit plak dak

De absolute winnaar was echter het witte dak (ook wel coof roof genoemd). Hier was de temperatuur 42,8 graden Celsius, oftewel bijna 30 graden koeler dan een zwart dak.

Wilt u voorbereid zijn op de volgende hittegolf, dan weet u dus wat u te doen staat… Groene en witte daken zorgen trouwens niet alleen voor een lagere temperatuur, maar hebben ook andere voordelen:

  • Hoger rendement zonnepanelen (wit dak)
  • Luchtzuivering (wit en groen dak)
  • Mooier uitzicht (groen dak, als u erop uitkijkt)

onze andere Projecten

Bedrijfsgebouwen CBS transparante samenwerking daken

Wie kiest voor Kewodak, kiest voor ervaring, helderheid en betrokkenheid.

Dakrenovatie schoolgebouw Alphen aan den Rijn

De platte daken van een Alphense basisschool gaven de nodige problemen.

Groene dakrenovatie: VVE krijgt complete tuin op dak

Kewodak renoveert platte daken voor de Vereniging Van Eigenaren (VVE).
Contact ons