Bellen als je dak lekt? Dan ben je te laat

Het kan zomaar gebeuren: na een flinke hoosbui druppelt het uit je plafond. Of misschien gaat het meer geleidelijk en zie je een verkleuring ontstaan op het plafond of in je muur. Dan heb je te maken met een lekkage. En meestal ook met achterstallig onderhoud.

Een lekkage ontstaat niet van de ene op de andere dag. Meestal is het een gevolg van de ophoping van vuil, denk aan bladeren en takken, in of rond de hemelwaterafvoer.

Zo ontstaat lekkage op dak

De meeste daken hebben opstaande dakranden. Dit betekent dat wanneer de waterafvoer verstopt raakt, je afhankelijk bent van verdamping door de zon om je dak droog te houden. In natte periodes gaat dat niet lukken. Het vuil hoopt op en beschadigt de deklaag van je dak. Het water zoekt dan andere uitwegen – achter het lood. De lekkage van vandaag vindt zijn oorsprong dus meestal al een paar jaar eerder. De échte boosdoener is dus niet de regen, de bladeren of zelfs je dak, maar jarenlang gebrekkig onderhoud.

Wanneer was laatste onderhoud?

Het probleem daarmee is dat wanneer je een lekkage ontdekt, je eigenlijk al te laat bent. Frank Keijzer, directeur van Kewodak | De Dakmakers werd hierover onlangs geïnterviewd door nu.nl. “Meestal worden wij gebeld als het dak al lekt”, aldus Frank. “De vraag is dan of we meteen kunnen komen. Maar soms bellen mensen ook met de opmerking dat er al dertig jaar niemand meer op het dak geweest is.”

“Ik adviseer om te kijken of je de basisinformatie kunt terughalen: wanneer is het laatste onderhoud geweest? Het gevaar is namelijk dat als je dak geïsoleerd is en je met een lekkage te maken krijgt, ook je isolatie wordt aangetast. Dan ben je verder van huis, en loopt het kostenplaatje op.”

Zonnepanelen? Laat je dak inspecteren

Het goede nieuws is dat mensen steeds meer aandacht hebben voor hun dak en de mogelijkheden ervan. Zo laten steeds meer mensen groene daken of zonnepanelen installeren. Ook dakisolatie neemt toe in populariteit. Frank noemt dit ‘een mooi moment om eens goed naar je dak te laten kijken’. Een gezond dak kan immers nog tientallen jaren mee.

onze andere Projecten

Bedrijfsgebouwen CBS transparante samenwerking daken

Wie kiest voor Kewodak, kiest voor ervaring, helderheid en betrokkenheid.

Dakrenovatie schoolgebouw Alphen aan den Rijn

De platte daken van een Alphense basisschool gaven de nodige problemen.

Groene dakrenovatie: VVE krijgt complete tuin op dak

Kewodak renoveert platte daken voor de Vereniging Van Eigenaren (VVE).
Contact ons