Vier redenen om te kiezen voor een wit dak

Daken zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Dat laatste tenminste in theorie. In de praktijk zijn de meeste platte daken in Nederland zwart. Nu is zwarte bitumen een prima dakbedekking. Maar wie duurzaamheid hoog in het vaandeel heeft staan, kiest voor een wit dak. Wij zetten de voordelen van een ‘cool roof’ voor u op een rij.

Zonnepanelen in combinatie met een wit dak zorgen voor optimaal rendement.

Een wit dak verkoelt uw kantoor of huis

Op zomerse dagen vangt een plat dak veel zonlicht op. Met zwarte bitumen als dakbedekking kan de temperatuur van uw dak op hete dagen flink oplopen. Temperaturen van meer dan 80 graden Celcius zijn geen uitzondering. Dit maakt de ruimte eronder – uw kantoor, magazijn, slaapkamer – een stuk minder aangenaam. De airco kan op volle toeren draaien. Een wit dak daarentegen weerkaatst het zonlicht, waardoor uw kantoor, bedrijfshal, appartement of woning wordt verkoeld. Het verschil tussen een zwart dak en een wit dak is zo 5 graden Celcius. Kortom, onder een cool roof is het fijn toeven!

Witte daken zijn beter voor het milieu

Een cool-roof-systeem is niet alleen effectief vanwege de kleur. Een wit dak beschikt over meer prettige eigenschappen. Vanwege de coatingslaag van het witte dak, gaat er ook een luchtzuiverende werking vanuit. Regenwater bevat ongezonde fijnstof. De coating van een wit dak zuivert de fijnstof, zodat er schoon regenwater overblijft. Dit reine water kan vervolgens worden gebruikt in uw grijswatercircuit (toiletten doorspoelen, wasmachines). Een wit dak van 100 vierkante meter neutraliseert door zijn zuiverende werking de uitstoot van tien personenauto’s.

Een cool roof verhoogt rendement van uw zonnepanelen

We zullen het geen ‘heilige drie-eenheid’ noemen, maar de combinatie plat dak + wit dak + zonnepanelen komt er wel héél dicht bij in de buurt. Komen wij dit trio tegen op hetzelfde dak, dan maakt ons dakmakershart een sprongetje. Een plat dak vangt de hele dag door zonlicht en is daarmee uitstekend geschikt voor zonnepanelen. Is dat platte dak ook nog eens wit, dan profiteert u van een extra hoog rendement. Een wit dak weerkaatst immers zonlicht en verkoelt het dak, waardoor er meer elektriciteit wordt opgewekt.

Witte daken worden fiscaal beloond

Ondernemers met een kantoor of een bedrijfshal kunnen fiscaal profiteren wanneer zij overstappen op een cool roof. Het middel hiervoor is de energie-investeringsaftrek (EIA). Voor 2019 bedraagt de aftrek 45 procent op energiebesparende of duurzame investeringen.

Wel gelden voor deze aftrek vier voorwaarden:

  • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt
  • Het bedrijfsmiddel staat op de energielijst van de RVO
  • U kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen

Het installeren van een wit dak valt onder ‘Isolatie van bestaande constructies’. Maximumbedragen vindt u op de website van de RVO.

onze andere Projecten

Bedrijfsgebouwen CBS transparante samenwerking daken

Wie kiest voor Kewodak, kiest voor ervaring, helderheid en betrokkenheid.

Dakrenovatie schoolgebouw Alphen aan den Rijn

De platte daken van een Alphense basisschool gaven de nodige problemen.

Groene dakrenovatie: VVE krijgt complete tuin op dak

Kewodak renoveert platte daken voor de Vereniging Van Eigenaren (VVE).
Contact ons