Meer geld voor bedrijven en VvE’s die willen verduurzamen

Bedrijven en Verenigingen van Eigenaren zijn actiever dan ooit met het verduurzamen van hun panden. Zo heeft acht op de tien bedrijven in 2022 stappen genomen om duurzamer te worden, blijkt uit cijfers van het CBS. Intussen werken de overheid en belangenverenigingen hard om resterende drempels weg te nemen.

Bedrijven, scholen en VvE’s die grote stappen willen maken in verduurzaming, doen er goed aan te beginnen op hun platte dak. Vanwege de oppervlakte kunnen hier vaak snel maatregelen met merkbaar resultaat worden doorgevoerd; denk aan zonnepanelen of isolatie, bijvoorbeeld door middel van een groen dak. Of bezuinig op energiekosten met een verkoelend wit dak.

VvE niet akkoord met verduurzaming

Toch is verduurzaming van het dak in de praktijk niet altijd eenvoudig. Zo schrijft De Telegraaf dat een tekort aan financiële middelen voor veel bedrijven een reden is om maatregelen voor zich uit te schuiven. VvE’s lopen op hun beurt aan tegen ‘dwarsliggende’ buren; in VvE’s moeten bewoners gezamenlijk instemmen met investeringen – soms unaniem, soms in twee derde meerderheid. Een op de drie appartementseigenaren wil verduurzamen, maar kan dat nu niet, stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van eigen onderzoek.

Subsidies voor VvE’s en bedrijven

Deze belemmeringen zijn volop in het vizier bij de overheid en belangenverenigingen. Zo maakte de overheid onlangs bekend dat het budget van de ISDE, de subsidieregeling voor isolatiemaatregelen, dit jaar met € 62 miljoen wordt verhoogd. Bedrijven en VvE’s vallen onder de ‘zakelijke gebruikers’ die ook een beroep op de subsidie kunnen doen, onder meer voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Plat dak startpunt voor verduurzaming

Tegelijkertijd bepleit de VEH een wetswijziging, zodat woningeigenaren ook zonder toestemming van de VvE zonnepanelen kunnen leggen of hun dak kunnen laten isoleren. Gelukkig zijn er ook genoeg VvE’s die de noodzaak van verduurzaming inzien en gezamenlijk willen optrekken. Voor deze VvE’s kan het lonen om de mogelijkheden op het dak te laten onderzoeken: zoals zonnepanelen, bijvoorbeeld in combinatie met een wit of groen dak.

onze andere Projecten

Bedrijfsgebouwen CBS transparante samenwerking daken

Wie kiest voor Kewodak, kiest voor ervaring, helderheid en betrokkenheid.

Dakrenovatie schoolgebouw Alphen aan den Rijn

De platte daken van een Alphense basisschool gaven de nodige problemen.

Groene dakrenovatie: VVE krijgt complete tuin op dak

Kewodak renoveert platte daken voor de Vereniging Van Eigenaren (VVE).
Contact ons