Is mijn platte dak geschikt voor zonnepanelen?

U heeft de knoop doorgehakt: u gaat voor zonnepanelen! Een verstandig besluit, zowel met het oog op het milieu als uw eigen portemonnee. Toch merken wij dakmakers vaak dat mensen zich vooral inlezen op de kosten en de baten, en veel minder (of niet) op de praktische kant: is mijn platte dak eigenlijk geschikt voor zonnepanelen?

Lichte dakconstructies vormen een risico voor zonnepanelen.

Gelukkig is deze vraag in de basis met een ‘ja’ te beantwoorden. In theorie is elk plat dak een perfecte locatie voor zonnepanelen, puur vanwege de vele zonuren. Maar voordat ze geplaatst kunnen worden, moet ook de huidige staat van uw dak onder de loep worden genomen.

Kan het dak het gewicht dragen?

Het belangrijkste voor het plaatsen van zonnepanelen is de staat van de ondergrond. Zonnepanelen creëren ballast, met name als het gaat om grote aantallen op een bedrijfshal, kantoor of appartementencomplex. Lichte dakconstructies vormen dan een risico. Het is daarom verstandig om een deskundige de onderdakse installatie te laten controleren voordat de panelen worden geplaatst.

Is uw dak voldoende geïsoleerd?

Zonnepanelen plaatsen op een slecht geïsoleerd dak is als dweilen met de kraan open. Slecht geïsoleerde daken leiden tot wel 25 procent warmteverlies. De winst die u behaalt met zonne-energie worden op die manier onmiddellijk tenietgedaan. Dat is zonde. Zorg er dus eerst voor dat uw dak over de gehele oppervlakte met de nieuwste technieken wordt geïsoleerd.

Heeft uw dak geen lekkages?

Een lekkage zorgt niet alleen voor problemen ónder uw dak – al merkt u die waarschijnlijk als eerste op – maar ook óp uw dak. Lekkages ontstaan meestal door de combinatie van gebrekkig onderhoud en vuilophoping. Als water niet via de gebruikelijke weg kan worden geloosd, gaat het andere uitwegen zoeken, of hoopt het zich op op het dak; geen wenselijke situatie voor die nieuwe zonnepanelen.

Is uw platte dak dus sterk genoeg, voldoende geïsoleerd en waterdicht, dan is het geschikt voor zonnepanelen. Let er wel op dat u het dak periodiek laat onderhouden. Zo blijft u het langste plezier houden van uw investering.

onze andere Projecten

Bedrijfsgebouwen CBS transparante samenwerking daken

Wie kiest voor Kewodak, kiest voor ervaring, helderheid en betrokkenheid.

Dakrenovatie schoolgebouw Alphen aan den Rijn

De platte daken van een Alphense basisschool gaven de nodige problemen.

Groene dakrenovatie: VVE krijgt complete tuin op dak

Kewodak renoveert platte daken voor de Vereniging Van Eigenaren (VVE).
Contact ons