De vijf subsidies voor duurzame investeringen

De Nederlandse overheid stimuleert particulieren, organisaties en verenigingen om hun panden te verduurzamen, bijvoorbeeld met (dak)isolatie, zonnepanelen of warmtepompen. Op welke manier kunt u én verduurzamen én geld besparen? Wij zetten het voor u op een rij.

In de kop van het artikel spreken we over subsidie. Nu wordt subsidie vaak gezien als ‘een geldbedrag gestort krijgen van de overheid’, maar dat is te kort door de bocht. Volgens de Van Dale ligt het iets genuanceerder en is het ‘financiële ondersteuning door de overheid’. Dit kan inderdaad betekenen dat je een geldbedrag ontvangt, maar het kan ook een btw-terugvordering zijn of het betalen van een lagere prijs . Uiteindelijk draait het erom dat u minder duur uit bent dan normaal.

Met de volgende vijf subsidies wordt u door onze overheid ondersteund bij energiebesparende investeringen.

1. Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Bij de ISDE ontvangt u een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Niet alleen particulieren, maar ook zakelijke gebruikers kunnen een beroep doen op deze subsidie, die al loopt sinds 2016. In 2019 is er € 100 miljoen beschikbaar. Aanvragen kunnen worden ingediend bij de RVO tot en met 31 december 2019 (17.00 uur).

2. Lager arbeidsloon

Wilt u uw huis of pand isoleren, dan profiteert u van een lager btw-tarief op het arbeidsloon van de installateurs. Gewoonlijk bedraagt het btw-tarief 21 procent. Bij isolerende maatregelen, denk aan de isolatie van uw dak, bedraagt dit slechts 9 procent. Volgens Milieu Centraal bespaart een gemiddeld gezin dankzij deze stimuleringsmaatregel zo’n € 1.300 op de isolatie van hun huis.

3. Btw terugvragen bij zonnepanelen

Wie zonnepanelen op zijn dak laat installeren, kan de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Doordat u de 21 procent btw, die gewoonlijk bovenop de installatiekosten komt, niet hoeft te betalen, bent u onder aan de streep ruim 17 procent goedkoper uit!

4. Subsidie energiebesparing voor VvE’s

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen grote subsidies krijgen voor de isolatie van een gebouw met koopwoningen. Per koopwoning kan maximaal € 20.000 aan subsidie worden toegekend. Voorwaarde is wel dat er minstens twee soorten isolatie worden toegepast. Lees er hier meer over.

5. Lokale subsidies

Sommige gemeenten hebben ook nog eigen subsidies beschikbaar. Dit verschilt sterk per gemeente. Benieuwd of uw gemeente duurzame investeringen financieel ondersteunt? Bezoek dan de Energie Subsidiewijzer.

onze andere Projecten

Bedrijfsgebouwen CBS transparante samenwerking daken

Wie kiest voor Kewodak, kiest voor ervaring, helderheid en betrokkenheid.

Dakrenovatie schoolgebouw Alphen aan den Rijn

De platte daken van een Alphense basisschool gaven de nodige problemen.

Groene dakrenovatie: VVE krijgt complete tuin op dak

Kewodak renoveert platte daken voor de Vereniging Van Eigenaren (VVE).
Contact ons