Verzekeraars trekken aan de bel. ‘Steeds meer schadeclaims door storm en zware buien’, kopte de NOS recent. In drie jaar tijd is het aantal meldingen over stormschade meer dan verdubbeld. Ook het aantal meldingen over neerslagoverlast nam in die periode fors toe.
Volgens Interpolis, ‘s lands grootste particuliere schadeverzekeraar, zijn er halverwege 2020 al bijna 14.000 claims ingediend als gevolg van stormschade. Over heel 2019 waren dat er 14.856. Het gemiddelde schadebedrag bij extreme neerslag is ongeveer 2.000 euro.
Steeds meer hevige regenval
De verwachting is dat het aantal schademeldingen zal blijven stijgen omdat Nederland steeds vaker te maken krijgt met hevige regenval. Extreme regen- en hagelbuien kunnen honderden miljoenen euro’s schade veroorzaken. Bij extreme regenbuien kan het riool het water niet meer afvoeren. De riolen lopen over, waardoor water op straat blijft staan, en huizen, tuinen en schuren onder water lopen. Gelukkig promoot de NOS in het artikel ook (een deel van) de oplossing: groene daken. Een groen dak, ook wel een sedumdak genoemd, is een dak dat groen kleurt door begroeiing en beplanting. “Verzekeraars stimuleren de aanleg van groene daken”, schrijft de publieke omroep. “De begroeiing op die daken neemt een deel van het water op en kan schade aan huizen voorkomen.”
Groen dak is ook mooier
Groene daken zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Naast de opname van water zijn er ook duurzame en esthetische redenen: groen is goed voor het milieu en bovendien ook heel mooi. Groene daken geven letterlijk kleur aan Nederlandse wijken die al te vaak worden gekenmerkt door donkere bakstenen. Een groen dak is ook te combineren met een retentiedak. Een retentiedak heeft als doel regenwater tijdelijk op te slaan en vervolgens vertraagd af te voeren. Hierdoor komt niet al het regenwater direct in het riool terecht, waardoor het risico op wateroverlast (zowel binnen als buiten) wordt verkleind.