In 2018 werd er in Nederland een recordaantal van 4,6 miljoen nieuwe zonnepanelen geplaatst. Je zou zeggen dat met het aantal panelen de kennis evenredig toeneemt. Niets is minder waar; er worden nog steeds veel fabels verkondigd. In dit blog behandelen we de meest hardnekkige.
Installeer zonnepanelen en u heeft nergens meer omkijken naar. Dat lijkt het standaard reclamepraatje te zijn van de installatiebranche. Leun rustig achterover, want de zon doet het werk voor u. Gratis energie en binnen zeven jaar is de investering terugverdiend – simple as that! Nou, niet dus.
Rekensommetjes
We gaan hier absoluut niet negatief doen over zonnepanelen, want dat is nergens voor nodig. Zonne-energie is eenvoudig, voordelig en duurzaam. Maar we moeten wél realistisch zijn. Het is namelijk niet zo dat u na de installatie van de panelen helemaal geen kosten meer maakt. Helaas leest u over deze kosten vaak niets in de rekensommetjes die u bij de koop krijgt voorgeschoteld. Laat staan op internet.
“Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig”, claimt de website zonnepanelen-weetjes.nl. “Eventueel vuil wordt namelijk automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld door regen of sneeuw.” Ja, was het maar zo’n feest! Laten wij dus maar die ‘brenger van slecht nieuws’ zijn: zonnepanelen zijn allesbehalve onderhoudsvrij. Op zonnepanelen – in het bijzonder die op platte daken liggen – blijft van alles achter, zoals bladeren, vogelpoep en kalk. Dit vuil heeft een negatieve invloed op de prestatie van uw panelen: het rendement kan tot wel 15 procent dalen bij gebrek aan schoonmaak en onderhoud. Een verkeerde schoonmaak kan daarnaast nog extra schade aanbrengen – denk aan het lukraak gebruiken van een hogedrukspuit (geloof ons, dat gebeurt!).
Inspectie en schoonmaak
Wij raden u aan om uw zonnepanelen meerdere keren per jaar te inspecteren, en minimaal eenmaal per jaar te (laten) reinigen. Gebruik hiervoor bij voorkeur Osmo-water om schade aan de panelen te voorkomen. Weet u niet hoe u te werk moet gaan, schakel dan een specialist in. Immers: een levensduur van 25 jaar klinkt leuk als verkooppraatje, maar bij gebrekkig onderhoud daalt het rendement en gaan panelen minder lang mee.