Zes manieren om uw dak in te zetten voor duurzaamheid

De klimaattop in Glasgow maakte één ding duidelijk: de tijd is nu voor overheden, bedrijfsleven en burgers om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Wat hebben deze groepen gemeen? Ze hebben allemaal een dak vol mogelijkheden voor een beter milieu.

Als ondernemers, scholen, instellingen en VvE’s nadenken over verduurzaming, wordt snel gedacht aan een warmtepomp of zonnepanelen. En inderdaad, daar valt snelle winst te behalen. Veel mensen beseffen echter niet dat hun platte dak de meeste mogelijkheden biedt. Hoe kunnen dakrenovaties bijdragen aan duurzaamheid?

1. Recycling

De meeste daken worden (letterlijk) duurzaam gebouwd. Een nieuwe dakbedekking moet minstens twintig jaar mee kunnen, en vaak zelfs nog langer. Toch komt er een tijd dat je dak toe is aan een complete vernieuwing. Kies dan voor een dakmaker die duurzaam en circulair te werk gaat. Diverse materialen van je huidige dak, zoals isolatiemateriaal en tegels, kunnen vaak worden hergebruikt.

2. Wit dak

Een wit dak (ook wel cool roof genoemd) houdt een gebouw koeler in warme perioden. Hierdoor hoef je geen of minder gebruik te maken van koelsystemen als airco’s. Tijdens een hittegolf hebben wij de temperaturen van verschillende daken gemeten. Op het witte dak was de temperatuur 42,8 graden Celsius, dit was bijna 30 graden (!) koeler dan een zwart dak.

3. Luchtzuivering

Een luchtzuiverend ecodak bevat naast witte leislag een speciale coating (Air Care). Onder invloed van de zon werkt deze als katalysator, waardoor het schadelijke stikstofoxide en zwaveloxide omzet in klimaatneutrale stoffen. Door dit luchtzuiverende effect wordt fijnstof in de lucht gereduceerd.

4. Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Hierdoor doet u geen beroep op fossiele brandstoffen en wordt het milieu gespaard. Ook uw portemonnee zal u dankbaar zijn: vanaf het moment van de installatie, gaat uw energierekening omlaag. Met een gemiddeld rendement van 14 tot 22 procent kan uw investering al in vijf tot zeven jaar zijn terugverdiend.

Is je dak niet geschikt voor conventionele panelen? Verdiep je dan eens in de mogelijkheden van flexibele, lichtgewicht zonnepanelen. Deze kunnen geplaatst worden op daken met onvoldoende draagkracht voor ‘gewone’ panelen, maar ook op daken en gevels met niet-alledaagse vormen.

5. Isolatie

Bespaar op je energieverbruik én op je vaste lasten door de installatie van professionele dakisolatie. De Dakmakers van Kewodak werken met 80 mm dikke hardschuim isolatieplaten, en werken af met een tweelaagse bitumineuze dakbedekking. Vaak kan de nieuwe isolatie en dakbedekking worden aangebracht bovenop de oude voor extra isolatiewaarde.

6. Groen dak

Een groen dak, ook wel een sedumdak genoemd, is een dak dat groen kleurt door begroeiing en beplanting. Met een groen dak draag je bij aan ‘waterbuffering’. Een substraat onder het groene dak houdt regenwater langer vast, waardoor straten en riolen tijdens piekbuien worden ontzien.

Je dak verduurzamen als bedrijf, instelling of VvE? Neem dan nu contact op met Dé Dakmakers van Kewodak!