‘Building as a Service’ is het gebouw van de toekomst

Veel organisaties verduurzamen hun gebouw. De ene kiest voor zonnepanelen, de volgende voor isolatie en weer een ander stapt over op groene energie. Maar wat als we álle mogelijke innovaties op het gebied van duurzaamheid nu eens doorvoeren in hetzelfde gebouw? Dat is de gedachte achter het ‘Smart Building as a Service’, een mockup die eind september werd gepresenteerd in Diergaarde Blijdorp. Kewodak | De Dakmakers hielp eraan mee.

Het gebouw is ontstaan uit een bijzondere samenwerking tussen innovatieprogramma Dutch Windwheel, elf mkb-bedrijven, de gemeente Rotterdam en Metropoolregio Rotterdam. Het pand van 7,5 bij 7,5 meter is een slimme, circulaire en flexibele kantoor-, hotel- en woonruimte. Het fungeert als testopstelling voor de verdere ontwikkeling van slimme producten.

Rol van leveranciers

Centraal in het ontwerp staat de ‘as a service’-gedachte, waarbij leveranciers van de verschillende elementen er eigenaar van blijven. Daarmee zijn ze tevens verantwoordelijk voor het onderhoud en de verdere ontwikkeling ervan. Op deze manier raakt een gebouw nooit verouderd, maar blijft het continu up to date. Ook ‘dwingt’ deze methode leveranciers tot het ontwikkelen en produceren van duurzame en kwalitatieve producten.

Het gebouw van de toekomst beschikt over communicerende sensoren, zodat een ‘levend ecosysteem’ ontstaat dat milieutechnisch optimale prestaties blijft leveren. Ook zijn de diverse modules waaruit het gebouw bestaat makkelijk van elkaar te scheiden, te vervangen en te verplaatsen, zodat ruimtes veel verschillende bestemmingen kunnen krijgen.

Kewodak | De Dakmakers was ook betrokken bij het project. De Alphense dakspecialisten waren verantwoordelijk voor het platte dak, de plek waar op het gebied van duurzaamheid grote winst te behalen valt. Hoewel men bij ‘dak en duurzaamheid’ al snel denkt aan zonnepanelen en dakisolatie, bieden (platte) daken veel meer groene kansen.

Klimaatneutraal

“Het gebouw van de toekomst heeft in onze optiek een groen dak”, vertelt Frank Keijzer, directeur van Kewodak. “Een groen dak isoleert, reduceert wateroverlast en vergroent de woon- en werkomgeving.” Ook wijst hij op de mogelijkheden van luchtzuiverende ecodaken, die schadelijke stikstofoxide en zwaveloxide omzetten in klimaatneutrale stoffen.

Keijzer is er trots op dat Kewodak heeft mogen meedenken over en bijdragen aan het Rotterdamse ‘Building as a Service’. “Daaruit blijkt dat duurzaamheidspartners onze kennis en expertise op waarde schatten”, aldus Keijzer. “Maar we gaan pas écht vooruitgang boeken als bedrijven, VvE’s en scholen hun eigen platte dak op waarde schatten en de mogelijkheden ervan gaan zien. Als de mockup in Rotterdam aan die bewustwording bijdraagt, dan is onze missie geslaagd.”

Experience Center daken