Met ingang van 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Dit betekent dat eigenaren van zonnepanelen elk jaar minder profijt hebben van de stroom die zij leveren aan het net. Zijn zonnepanelen daarmee nog wel een goede investering?
Met zonnepanelen wek je doorgaans meer energie op dan je daadwerkelijk verbruikt. De energie die je niet gebruikt, wordt geleverd aan het net. Deze mag je wegstrepen tegen de energie die je wél gebruikt. Dit zogeheten ‘salderen’ levert eigenaren van zonnepanelen financieel voordeel op.
Afbouw salderingsregeling
Maar dit gaat veranderen. Het kabinet heeft besloten de salderingsregeling af te bouwen. Dit gebeurt met ingang van 2023. Vanaf het jaar 2031 mag er helemaal niet meer gesaldeerd worden, maar ontvangt de eigenaar van de panelen zo’n 6 cent per kWh (in tegenstelling tot ongeveer 22,5 kWh nu). Wat betekent dit concreet?
Wie in 2020 tien zonnepanelen laat installeren, mag nog rekenen op een gemiddeld rendement van 4,0 procent per jaar. De afbouw van de regeling is daarbij al meegenomen. De investering verdien je zo in zes jaar en elf maanden terug, berekende Milieu Centraal.
In de oude situatie bedroeg het rendement 5,8 procent per jaar. Wie vanaf 2031 tien zonnepanelen laat installeren, ziet zijn rendement dalen tot 3,5 procent. De terugverdientijd bedraagt dan ruim acht jaar.
Nog drie jaar 100 procent salderen
Kortom, nadat de fiscale voordelen voor elektrische auto’s wegens te veel succes werden teruggeschroefd, is het nu de beurt aan zonnepanelen. Zijn zonnepanelen daarmee een slechte investering geworden? Dat zeker niet. Wie dit jaar panelen laat installeren, profiteert nog drie jaren van 100 procent salderen. Het loont dus zeker om zonnepanelen te laten installeren – en hoe eerder je het doet, hoe meer profijt je ervan hebt.
En laten we niet vergeten: zonnepanelen zijn niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu! Daarom blijven zonnepanelen een financieel verstandige én duurzame investering.