Verzekeraars kritischer op brandveiligheid dak met zonnepanelen

Steeds meer bedrijven, instellingen en VvE’s kiezen voor zonnepanelen op hun platte dak. Dat is goed voor de energietransitie, maar brengt risico’s met zich mee voor de brandveiligheid – tenminste, als de dakbedekking er niet op ingericht is. Verzekeraars stellen daarom steeds meer eisen aan zonne-installaties op het dak.

IJsstadion Thialf schakelde in juni 2020 alle zonnepanelen op het dak uit. De verzekeraar had eenzijdig de brandverzekering van het ijspaleis stopgezet, omdat er zorgen waren over de brandveiligheid. De verzekeraar was niet overtuigd van de kwaliteit van het isolatiemateriaal op het dak.

Dakisolatie

Steeds vaker stellen verzekeraars zich kritisch op als het gaat om zonnepanelen op het dak. Niet alleen dakisolatie speelt een rol in de brandveiligheid (met name kunststofisolatie brengt gevaren met zich mee), maar ook de plaatsing van de panelen: zit er genoeg ruimte tussen de panelen, en ónder de panelen?

Door de positie van zonnepanelen op een plat dak worden vlammen omgebogen en wordt het dak aan meer warmtestraling blootgesteld, aldus Efectis. Onderzoek van de University of Edinburg laat zien dat de branduitbreidingssnelheid tot wel een factor tien kan toenemen.

Brandvertragende daken

Hierdoor komt het regelmatig voor dat een verzekeraar weigert een gebouw te verzekeren, terwijl de zonnepanelen al zijn geïnstalleerd. Het Thialf-debacle heeft ervoor gezorgd dat verzekeraars gezamenlijke richtlijnen opstellen voor zonnepanelen op platte daken.

Denk daarom goed na voordat je zonnepanelen laat plaatsen. Laat het dak inspecteren en de brandveiligheid beoordelen. Kewodak | De Dakmakers werkt met brandvertragende daken van IKO graphite. Dit materiaal werkt brandvertragend en behaalt ruimschoots de Europese normen op dit vlak. Deze daken zijn dan ook gecertificeerd voor de categorieën t1 tot en met t4.