Wie duurzaamheid eenmaal ontdekt, kan moeilijk meer stoppen. Dus kijken steeds meer ondernemers verder dan hun elektrische auto en zonnepanelen. Het dak van hun bedrijfspand kan namelijk ook worden ingezet voor schonere luchten. Vis Waddinxveen B.V. haalt met zijn nieuwe, milieuvriendelijke dak honderden kilo’s aan CO2, stikstof- en zwaveloxides uit de lucht.

Weinig bedrijven in het Groene Hart kunnen bogen op een geschiedenis zoals die van Vis Waddinxveen BV, leverancier van gasflessen. Het bedrijf werd opgericht in 1816 onder de naam De Smidse Vis en nu, ruim tweehonderd jaar later, staat de zesde generatie aan het roer.

Familiebedrijven met een lange historie zijn per definitie gewend om te denken aan de toekomst, aan de volgende generaties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist familiebedrijven het thema ‘duurzaamheid’ een warm hart toedragen. Zo ook deze Waddinxveense onderneming. Die besloot om zijn dak van 750 vierkante meter in te zetten voor een beter klimaat en een schoner milieu.

Feiten

Het bedrijf koos, in samenwerking met Kewodak | De Dakmakers, voor een luchtzuiverend ECO-dak (IKO Carrara) met Air Care Technology en ECO Bitumen. Deze combinatie kan zorgen voor een 20 procent reductie van stikstof- en zwaveloxides in de vervuilde lucht.

Hoewel: kán? Dit is niet slechts een mogelijkheid, maar een feit, doorgerekend door het onafhankelijke Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW). Dit gebeurt op basis van databanken en rekenmodules van Bitumen Waterproofing Association.

Certificaat

Dus na afronding van het project door Kewodak | De Dakmakers, ontving Vis Waddinxveen BV een officieel ‘Certificaat NOx/SOx/CO2-reductie’. Daarop staat dat dankzij dit ‘groene’ dak (dat in werkelijkheid trouwens wit is) elk jaar 170 kilogram aan stikstof (NOx) en 114 kilogram zwaveloxides (SOx) uit de lucht worden gehaald. Daar komt nog een ‘onrechtstreekse’ CO2-reductie bij van 622 kilo.

Frank Keijzer, directeur van Kewodak, ziet dat steeds meer ondernemers hun dak ontdekken als ‘tool’ in het streven naar meer duurzaamheid. “Zonnepanelen zijn inmiddels de norm”, aldus Keijzer. “Wij verwachten dat het luchtzuiverende ECO-dak over 5 of 10 jaar ook de norm is.”