Waterbuffers op het platte groene dak

Het regent harder, vaker, langer en heviger. Met name tijdens zware regenbuien raakt het rioolstelsel overbelast en lopen straten en kelders vol.

Het probleem is dat het klimaat verandert en regen niet meer zo goed verdeeld valt als vroeger. De stortbuien van nu zijn heftiger en groter, wel tot 5 keer groter in vergelijking met een aantal jaren geleden. Daarom moeten we verder kijken dan de klassieke manier die alleen maar focust op het afvoeren van water. Slimmer is het om bijvoorbeeld te kijken of het water kan worden opgevangen daar waar het valt, op het dak bijvoorbeeld.

Groene platte daken

Het platte dak is een ideale plek om water op te vangen en zelfs tijdelijk op te slaan. Het meest bekend zijn wellicht de groendaken. Deze daken zorgen voor een buffereffect. Het hemelwater wordt opgeslagen in de beplanting en het substraat waar de planten op groeien. Een deel van dit opgeslagen water verdwijnt weer via verdamping in de atmosfeer.

Een groendak kan ongeveer 50% van het regenwater opnemen en weer afgeven in de atmosfeer. Groendaken variëren van eenvoudige sedumdaken tot complete daktuinen in de gemeente Amsterdam worden deze daken al veel toegepast.

Terug naar nieuwsoverzicht