Rotterdam maakt steeds meer gebruik van platte daken

In Rotterdam wordt steeds meer gebruik gemaakt van de potentie van de platte daken in de stad. Onlangs verscheen daarover zelfs een dakboek, nieuw gebruik van dak en stad’ van journaliste Esther Wienese.

14,5 vierkante kilometer plat dak

De gemeente Rotterdam is veruit koploper als het gaat om de hoeveelheid plat dak in Nederland. Toch kunnen andere gemeenten juist veel van de Rotterdamse aanpak leren. ‘Ook Amsterdam heeft zo’n acht miljoen vierkante meter plat dak. En in vrijwel elke gemeente vind je wel industriezones met platte daken die je hiervoor zou kunnen gebruiken. In de poging om aan de Klimaatakkoorden van Parijs te aan voldoen.

Bron: RTL4 – editieNL

Meerder type platte daken

Rotterdam onderscheidt in totaal vier functietypen van daken: daken voor het opvangen en vasthouden van regenwater, groene daken die natuur toevoegen, energieopwekking met zonnepanelen en een combinatie van wonen, werken en recreëren. Inmiddels is er al 250.000 vierkante meter groen dak. ‘Die sedum-daken gaan nog steeds het hardst. Maar ook het aantal vierkante dak waar zonne-energie wordt opgewekt groeit gestaag en ligt inmiddels op 75.000.’ meld dhr. Paul van Roosmalen programmamanager multifunctionele daken van de havenstad.