Recordbedrag aan schade door buitensporig weer

Dakprobleem winterExcessief weer heeft vorig jaar een recordbedrag aan schade veroorzaakt in Nederland: ruim 886 miljoen euro. Het Verbond van Verzekeraars meldt dat in de donderdag verschenen Klimaatschademonitor. Veruit de meeste schade (714 miljoen euro) werd veroorzaakt door de drie stormen die in februari een spoor van vernieling trokken: Eunice, Dudley en Franklin. Meld dagblad AD.

Het schadebedrag door de stormen kwam aanzienlijk hoger uit dan de ruim 500 miljoen euro waar de verzekeraars in eerste instantie op rekenden. Het vorige record stamde uit 2016. Toen kregen verzekeraars in totaal 770 miljoen euro aan claims binnen die met extreem weer te maken hadden. Dat kwam vooral door hagelschade. De cijfers gaan terug tot 2007.

Extremistisch veel regenval
Wetenschappers hebben van andere vormen van natuurgeweld wel vastgesteld dat de kans daarop steeds groter wordt door de opwarming van de aarde. Zo is volgens klimaatwetenschappers de kans groter geworden dat in West-Europa in korte tijd extreem veel regen valt, zoals in de zomer van 2021 gebeurde. Toen overstroomden delen van Zuid-Limburg, Duitsland en België. Het Utrechtse Leersum werd in datzelfde jaar hard getroffen door valwinden. Volgens het KNMI stijgt ook de kans daarop doordat het warmer wordt.

Volgens Weurding is meer bewustwording nodig om schade te voorkomen. ,,Hoe voorkomen we schade, bouwen we veilig en hoe passen we ons aan? Alleen dan kunnen we op lange termijn de verzekerbaarheid voor mensen en bedrijven blijven garanderen.”

De sector werkt hierin nauw samen met het KNMI. Om vroeg te kunnen waarschuwen, bouwt het instituut aan een Early Warning Centre (EWC). Het idee is dat schade kan worden beperkt als risico’s vooraf beter kunnen worden ingeschat.