Rabobank helpt Rijk met energiebesparing

De Rabobank steekt maximaal 150 miljoen euro in een fonds voor energiebesparing voor huizenbezitters. Een belangrijke mijlpaal voor minister Stef Blok (Wonen), die nog deze maand ook andere banken wil overtuigen om te investeren. Dat liet het ministerie van Wonen vrijdag weten.

Het fonds is onderdeel van het begin dit jaar gesloten Woonakkoord. Het doel is om huiseigenaren een gunstige lening te geven uit het fonds, zodat zij het geld kunnen gebruiken om het energieverbruik in hun woning omlaag te brengen. Eind november moeten de eerste mensen geld kunnen lenen.

Aanmoedigen
In totaal moet er 600 miljoen euro in het potje komen te zitten. Vandaar dat Blok ook andere banken wil aanmoedigen om te investeren. Ook het kabinet zelf steekt geld in het plan: 50 miljoen in 2013 en 100 miljoen in 2014. Uiteindelijk moet het fonds zichzelf in stand houden door betalingen van rente en aflossingen door huiseigenaren.

Voor de Rabobank is het wel een voorwaarde dat de Europese Unie de regeling accepteert. Ook moet bekeken worden hoe de co-financiering met andere banken en de overheid wordt geregeld.

Terug naar nieuwsoverzicht