‘Onderhoud en isolatie huizen lager belasten’

Door het goedkoper maken van onderhoud en renovatie kan fors worden bijgedragen aan een lager energieverbruik. Dit stelt Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, de branchevereniging voor de bouwsector.

Brinkman vindt dat de overheid ook haast moet maken met andere maatregelen, zoals fiscale prikkels en subsidies, om huiseigenaren te bewegen hun woning energiezuinig te maken. “Het isoleren van je huis moet financieel aantrekkelijk gemaakt worden”, aldus Brinkman.

In de milieudoelstellingen van het kabinet staat dat in 2020 2,4 miljoen panden 30 procent energiezuiniger moeten zijn. Belastingadviseurs en politici vinden het onverteerbaar dat een woningbezitter die zijn huis voorziet van bijvoorbeeld dakisolatie en dubbel glas meteen wordt gestraft door een hogere ozb-aanslag van de gemeente. “Huiseigenaren die hun huis goed laten isoleren, moeten juist worden beloond met een lagere ozb of een lager huurwaardeforfait”, aldus PvdA-Kamerlid Samsom. Minister Cramer (VROM) onderzoekt of eigenaren van een milieuvriendelijk gebouwd huis korting kunnen krijgen op hun overdrachtsbelasting.

bron (telegraaf)

Terug naar nieuwsoverzicht