Nederland onder vuur om energielabel

De Europese Commissie heeft Nederland in gebreke gesteld vanwege de halfslachtige manier waarop een richtlijn voor energiebesparing in gebouwen is ingevoerd. Nederland kan een boete van miljoenen euro’s krijgen, schrijft NRC handelsblad zaterdag.

 De invoering van het verplichte energielabel voor woningen verloopt rommelig, stellen deskundigen. Van de vijf miljoen particuliere koopwoningen hebben er naar schatting
slechts 70 duizend een energielabel. Huiseigenaren moeten bij een verkoop een energielabel overdragen, maar dat gebeurt vaak niet en sancties zijn er niet.

Daarnaast deugen de labels vaak niet. In 2009 werden 120 woningen gecontroleerd door
de Inspectie Volkshuisvesting. Bij ruim de helft klopte het label niet. Vorig jaar was het al beter, maar klopte nog altijd een op de zes labels niet.

De labels komen voort uit door Europa opgelegde regels. Die hadden al ingevoerd moeten zijn. De Europese Commissie heeft Nederland al in april in gebreke gesteld, maar dat is toen niet openbaar gemaakt. Of de zaak naar het hof van justitie in Luxemburg gaat, hangt af van eventuele maatregelen die de overheid neemt ter verbetering.

Bron: Nu

Terug naar nieuwsoverzicht