Nederland haalt duurzame EU doelen niet

Duurzaam energieverbruik moet volgens ministers van EU-lidstaten in 2030 naar minstens 27 procent. Pieter Hammingh, onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), zegt dat het Nederland mede door de verwevenheid van onze economie en fossiele industrie deze doelstelling niet gaat halen. ,,De groei van hernieuwbare energie is daarnaast pas net uit de startblokken.”, meld hij in het Algemeen Dagblad.

 

Volgens Hammingh is het nog niet zeker hoe het aandeel hernieuwbare energie in Nederland zich zal ontwikkelen tot 2030. ,,Het klimaat- en energieakkoord dat naar verwachting komend jaar wordt afgesloten, zal bepalend zijn”, stelt hij. ,,Als het hierin vooral om uitstootreductie gaat, kan ook het afvangen en opslaan van CO2 een belangrijke rol gaan spelen. Dat zou ten koste kunnen gaan van bijvoorbeeld de groei van zonne energie. Maar het kan ook de andere kant op gaan, waarbij het aandeel hernieuwbare energie juist wel toeneemt.”

 

Het doel van 27 procent is nog niet definitief: komend jaar wordt nog onderhandeld. ,,Hoe iedere afzonderlijke lidstaat aan dat EU-brede doel zal bijdragen zal per geval verschillen, omdat elk land andere eigenschappen heeft”, stelt Hammingh. Of er consequenties zijn voor landen die de energiedoelen niet halen, wordt later besloten.

Terug naar nieuwsoverzicht