Klimaatakkoord met groene leningen voor huizen

Wie straks tienduizenden euro’s nodig heeft voor woningisolatie kan daarvoor een speciale lening krijgen. Die wordt gekoppeld aan het huis en niet aan de bewoner, waardoor het financiële risico een stuk kleiner is, meld het algemeen dagblad.
Dat plan ligt op tafel bij de onderhandelingen over een nieuw Klimaatakkoord. Die onderhandelingen zijn in de laatste fase aanbeland. ,,De optie voor gebouwgebonden financiering wordt op dit moment besproken”, zegt hoofdonderhandelaar Diederik Samsom. Bij banken wordt aangedrongen op gunstige voorwaarden voor ‘groene’ leningen.

 

Mensen die willen investeren in zonnepanelen of isolatie moeten dat nu uit eigen zak betalen of een extra hypotheek afsluiten, waarbij ze de afweging maken of ze de investering terugverdienen in de tijd dat ze in het huis wonen. Bij een ‘groene’ lening gaat de lening automatisch over naar de nieuwe eigenaar bij een verhuizing, waardoor het financiële risico kleiner wordt.
Wie de lening gaat verstrekken, is nog onderwerp van discussie. Maar het Rijk, gemeenten of provincies kunnen de leningen ook verstrekken.” Gebouwgebonden financiering bestaat op dit moment nog niet in Nederland.

 

Terug naar nieuwsoverzicht