Plannen voor isolatie of zonnepanelen op dak leiden nogal eens tot ruzie bij vve

Veel verenigingen van eigenaren hebben grote moeite om hun wooncomplex te verduurzamen. Ook leiden plannen voor bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen op een gezamenlijk dak nogal eens tot ruzie, meld de NOS op hun website.

Volgens de stichting VvE Belang, een organisatie voor eigenaren van appartementen, belemmeren de huidige regels voor besluitvorming in een vve de aanpak van duurzaamheidsmaatregelen. Ook zijn er grote beperkingen in financieringsmogelijkheden voor vve’s.

Gezamenlijk dak isoleren

Als woningeigenaren bijvoorbeeld een gezamenlijk dak  willen isoleren, zal er eerst een (grote) meerderheid van de bewoners moeten komen opdagen op een ledenvergadering. Een (grote) meerderheid zal daarna voor de panelen moeten stemmen. In de praktijk komt het geregeld voor dat een kleine groep tegen is, waardoor de plannen in de prullenbak verdwijnen.

Volgens directeur Kees Oomen van de Stichting VvE Belang stemmen kleine groepjes mensen geregeld tegen. “Als het bijvoorbeeld gaat om zonnepanelen gebeurt dat niet alleen omdat ze de noodzaak er niet van inzien, maar ook omdat ze al weten dat ze over bijvoorbeeld twee jaar weer zullen verhuizen.”

Subsidie daken

Daar komt bij dat vve’s worden benadeeld bij de financiering. Zo krijgt een eigenaar van een appartement niet dezelfde belastingvoordelen als een eigenaar met een ‘grondgebonden’ woning. Bovendien kunnen mensen die lid zijn van een kleine vve geen aanspraak maken op financieringsmogelijkheden.

Er zijn in Nederland 125.000 verenigingen van eigenaren, met daarin 1,2 miljoen woningen. Twee derde van de vve’s betreft woningen van voor 1980, en daarvan is weer driekwart kleiner dan tien woningen.