Herfststorm en stormschade wat te doen?

Nederland heeft woensdag te maken met de eerste herfststorm van 2017.  Het KNMI  waarschuwt voor ’zeer zware windstoten’ en veel neerslag. Maar wat vergoedt de verzekering nu bij stormschade?
Als het stormt en de harde wind of neerslag veroorzaakt schade aan uw huis, dan zou het mooi zijn als de verzekeraar de herstelkosten vergoedt. Hiervoor kunt u terecht bij uw opstalverzekering. Schade aan bijvoorbeeld tuinstoelen vallen onder uw inboedelverzekering. Sommige consumenten hebben een gecombineerde woonverzekering met opstal- en inboedeldekking.

Wanneer wordt stormschade vergoed?

Stormschade wordt door de meeste opstalverzekeringen pas vergoed bij een windkracht hoger dan 7. Dan ziet de verzekeraar het als storm. Die windkracht wordt gemeten door het KNMI. Als het plaatselijk stormt en de KNMI geen windkracht 7 gemeten heeft, kan schade bij huizen in de buurt als bewijs dienen.

Hoeveel krijgt u vergoed en wat betaalt u zelf?

Vrijwel alle opstalverzekeringen vergoeden schade bij storm, maar u moet meestal een klein bedrag zelf betalen. Kijk hoe dit bij uw verzekeraar is geregeld in uw polisvoorwaarden. Het eigen risico dat u zelf betaalt, wordt berekend in een percentage van de schade. Verzekeraars rekenen dan met een minimum van ongeveer 200 euro tot een maximum van ongeveer 500 euro.

Waar moet u aan denken?

Probeer zo nauwkeurig mogelijk het tijdstip te registreren waarop de schade ontstond, zodat het te koppelen is aan de windmetingen van het KNMI. Ruim niet alles zelf op, maar maak foto’s en meldt de schade eerst bij de verzekeraar of uw tussenpersoon. Anders krijgt u mogelijk niet alle schade vergoed. Met de verzekeraar spreekt u af wat u al kunt opruimen.