Helft nederlanders wil zonnepanelen op dak

Opvallend is dat die steun in alle groepen van de samenleving groot is.  Natuur & Milieu roept de vele energieke zonaanbidders in ons land op om samen het kabinet te overtuigen van de noodzaak van BTW-verlaging voor zonne-energie. Op www.zonzoektdak.nl kan iedereen zijn steun hiervoor kenbaar maken.

Conclusies onderzoek
Uit het onderzoek van Motivaction blijkt bovendien dat negen van de tien Nederlanders meer zonnepanelen wil in ons land. De helft van de Nederlanders wil graag zonnepanelen op hun eigen dak. De kosten zijn voor hen de belangrijkste belemmering.  Mensen vinden de aanschaf- en installatiekosten hoog (45%), de terugverdientijd lang (20%) of ze wachten op een prijsdaling (21%). Een laag BTW-tarief voor de aanschaf van panelen en de installatie verlaagt deze belemmeringen in grote mate. Afhankelijk van het aantal panelen kan het voordeel per huishouden oplopen tot 500 of zelfs 1000 euro.

De potentie voor zonne-energie is groot. We hebben genoeg zon, veel daken zijn geschikt voor panelen, maar we benutten de mogelijkheden nog onvoldoende.  Om te zorgen dat de zon echt kan doorbreken heeft Natuur & Milieu 21 juni uitgeroepen tot de Dag van de Zon. Deze dag heeft potentieel de meeste zonne-uren. Een land dat de kansen uitstekend weet te benutten is buurland Duitsland, dat per inwoner momenteel 52 keer meer zonnestroom produceert dan Nederland en tegelijkertijd een hogere economische groei heeft dan ons land.

Terug naar nieuwsoverzicht