Beleven we de warmste mei in 300 jaar?

Dit zou wel eens de warmste meimaand kunnen worden in ruim drie eeuwen tijd. Dat voorspelt Weerplaza. De gemiddelde temperatuur in De Bilt kan uitkomen op 16,5 tot 16,8 graden, terwijl 13,1 graden normaal is. Ter vergelijking: de gemiddelde temperatuur voor juni ligt op 15,6 graden.

Warme daken

Met een temperatuur die ruim drie graden hoger ligt dan normaal wordt ook moeiteloos het oude warmterecord verbroken. Dat dateert uit 1889, toen het in mei 16,0 graden werd. Volgens Weerplaza zijn de temperaturen in Nederland sinds 1706 onafgebroken gemeten.

Door de straling van de zon kan de warmte op een plat dak oplopen tot wel 80 graden celsius of meer. De warmte dringt via de dakbedekking door de isolatielaag en wordt naar binnen toe afgegeven. Hierdoor stijgt de temperatuur in het onderliggende pand of de onderliggende etage extreem.

Groene (tuin) of witte daken

Door bijvoorbeeld een sedum (groendak) bovenop het bestaande dak aan te brengen kunnen de zonnestralen het onderliggende dak niet meer bereiken en dus ook niet meer opwarmen.  Een andere oplossing zijn witte daken deze zorgen van een weerkaatsing zodat de warmte niet wordt opgenomen zoals met donkere daken.

Door deze oplossingen wordt de binnentemperatuur beter beheersbaar,  een aanzienlijke verbetering van het woon- en werkcomfort.

Terug naar nieuwsoverzicht