Zo voorkomt u dakproblemen in de winter

Niemand zit op dakproblemen te wachten, dat is logisch. In de koude wintertijd is het ook nog eens extra vervelend. Uiteraard lost Kewodak graag al uw dakproblemen op, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Wat kunt u zelf preventief doen om dakproblemen in de winter te vermijden? Waar moet u rekening mee houden? En waarom is sneeuw zo verraderlijk? In dit artikel geven wij antwoord op al deze vragen.

Meer kans op dakproblemen bij daken van 10 jaar en ouder

De huidige platte daken zijn prima bestand tegen het Nederlandse winterweer. Extra alertheid is echter geboden bij platte daken van 10 jaar en ouder. Of als er sprake is van onvoldoende dakisolatie, terwijl er onder dat dak wel verwarmd wordt.

Het gevaar van sneeuw op een plat dak

Poeder- en stuifsneeuw bestaan grotendeels uit lucht. Dat klinkt onschuldig licht. Normale, droge sneeuw is echter zwaarder en bestaat voor ongeveer een zevende deel uit water. Dit type sneeuw blijft langer liggen en precies daarin schuilt het gevaar.

Een voorbeeld: U heeft een schuurtje van 15 m2. Op het platte dak ligt een laag sneeuw van 10 centimeter. Bij pas gevallen sneeuw is het gewicht per vierkante meter ongeveer 20 kilo. Wat in dit geval betekent dat de sneeuwlaag een gewicht van 300 kilo op het platte schuurdak uitoefent.

Na verloop van tijd groeit de sneeuwlaag, terwijl tegelijkertijd het onderste deel wordt aangedrukt. Daardoor lijkt de sneeuwlaag misschien niet dikker, maar het gewicht is wel toegenomen. De dichtheid van aangedrukte sneeuw is tenslotte hoger, waardoor het gewicht kan toenemen tot maar liefst 60 kilo per m2 en de druk op uw dak tot 900 kilo!

Wat u zelf kunt doen om dit te voorkomen:

• verwijder losse sneeuw op het dak zo snel mogelijk, om extra belasting te voorkomen
• hou de waterafvoer vrij, zodat smeltwater snel afgevoerd kan worden

Wat u beter niet kunt doen:

• zout of andere bijtende middelen gebruiken die de dakbedekking beschermlaag aantasten
• ijs dat op het dak ligt verwijderen
• bevroren leidingen openmaken

Als u rekening houdt met al deze zaken en tijdig actie onderneemt, zodat de afvoer goed blijft functioneren en uw dak niet extra belast wordt, dan komt u zonder dakproblemen deze winter door. En als zich tóch een probleem voordoet, dan kunt u altijd onze hulp inroepen.

Meer informatie over platte daken

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Is het platte dak van uw bedrijfspand ouder dan 10 jaar en wilt u het laten inspecteren voordat de winter echt losbarst? Neem gerust contact met ons op. Wij gaan graag het dak op voor u! 🙂

U kunt bij Kewodak terecht voor de aanleg en het onderhoud van:

Groene daken
zonnepanelen daken
witte daken
warme geisoleerde daken
herbruikbare daken
EPDM daken

DakgarantieAdviezen platte daken