Waarom zonnepanelen en witte dakbedekking zo goed samengaan

Bedrijven, VvE’s en vastgoedbeheerders die gebruikmaken van zonnepanelen of overwegen om ze te installeren, staan zelden stil bij de dakkleur. Begrijpelijk, want we zijn eraan gewend dat platte daken zwart zijn. Maar het is wel een enorme gemiste kans, aangezien witte dakbedekking het zonnepanelen rendement aanzienlijk verhoogt.

Het verschil tussen zwarte en witte daken

De meeste mensen weten wel dat zwart warmte absorbeert. In tegenstelling tot wit, wat de warmte juist reflecteert. Zo werkt het dus ook op daken. Eigenlijk is het wonderlijk dat we bovenop gebouwen nog weinig gebruikmaken van de kracht van wit, gezien de vele voordelen:

Op bedrijfspanden en flats met een witte, reflecterende dakbedekking is de temperatuur lager. In vergelijking met een zwart dak kan het temperatuurverschil oplopen tot maar liefst 30°C. Daardoor hebben gebouwen met witte daken minder kunstmatige koeling nodig.

Een bijkomend en heel groot zonne-energie voordeel is dat die reflectie deels weer wordt opgenomen door zonnepanelen. En dat niet alleen. Dankzij de koelere omstandigheden functioneren ze beter en gaan zowel de panelen als de bekabeling langer mee.

Heeft u interesse in witte dakbedekking en wilt u graag meer informatie?
Neem gerust 
contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Witte dakbedekking is in opkomst

De meeste daken in Nederland zijn nog steeds zwart. Toch zijn witte daken wel degelijk in opkomst. Duurzaamheidsonderzoek heeft namelijk aangetoond dat witte daken bijdragen aan een beter klimaat in de steden. Het stedelijke warmte-eiland effect wordt er aantoonbaar door gereduceerd.

Het temperatuurverschil tussen de binnenstad en buitengebieden bedraagt al snel zo’n 6°C. Als daar niets tegen wordt ondernomen, zal dat verschil alleen maar groter worden. Iets wat we ons eigenlijk niet kunnen permitteren, als ons doel een gezond en milieuvriendelijk leefklimaat is. Zowel witte daken als groendaken hebben een positief effect op de omgevingstemperatuur.

Dat effect is goed voor het milieu én de portemonnee. U haalt meer rendement uit zonnepanelen en in de ruimte onder het witte dak is er minder koeling nodig. Wist u dat één graad koelen, drie keer zoveel energie kost als één graad verwarmen? Met een wit dak kunnen koelingskosten tot wel 20% gereduceerd worden.

De voordelen van witte dakbedekking in het kort

• nauwelijks zonnepanelen vermogensverlies dankzij zonnereflectie
• die reflectie wordt deels weer opgenomen door zonnepanelen
• de zonnepanelen en bijbehorende bekabeling gaan langer mee
• de ruimte onder het witte dak heeft minder kunstmatige koeling nodig
• vermindering van het stedelijke warmte-eiland effect

Het unieke van de witte dakbedekking die Kewodak gebruikt, is de verwerking van een speciaal type titanium dioxide (TiO2) in de toplaag. TiO2 is een mineraalsoort die onder invloed van UV-licht als een katalysator werkt. Stikstofoxiden en zwaveloxiden worden omgezet in milieu onschadelijke stoffen, met als gevolg een afname van fijnstof.

U wilt graag meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie en/of een vrijblijvende afspraak.

U kunt meer lezen over de vele voordelen van witte dakbedekking op de website wittedaken.nl.

Wij leggen niet alleen witte daken en groendaken aan. U kunt ook bij ons terecht voor:
zonnepanelen daken
witte daken
warme geisoleerde daken
herbruikbare daken
EPDM daken

groendakDakgarantie