Waarom woningcorporaties wat ons betreft het dak op kunnen!

De klimaatdoelen 2020 zijn ambitieus. Als we er zeker van willen zijn dat we die halen, dan zal er nog veel moeten veranderen. Er staan ons dus meer dan genoeg grote uitdagingen te wachten. Dat geldt ook voor woningcorporaties. Zij voelen de maatschappelijke verantwoordelijkheid en zijn druk bezig met de vraag: “Hoe kunnen wij de panden die wij beheren verduurzamen?”

Op platte daken is veel duurzaams te winnen

De duurzame Dakmakers van Kewodak focussen natuurlijk op platte daken. Maar daar is ook écht veel duurzaams te behalen en te doen. Veel meer dan de meeste mensen denken. Vandaar dat we erover bloggen. Dus, op welke manieren kunnen daken duurzamer gemaakt worden en bijdragen aan een beter milieu?

Daktuinen: mooi voor het oog, goed voor het milieu

Daktuinen zorgen voor meer groen in de bebouwde omgeving en dat is goed voor mens én milieu. Zulke tuinen vangen regenwater op, voeren het vertraagd af en beschermen het dak waardoor het langer meegaat. In de zomer wordt het onder zo’n dak ook nog eens minder warm, waardoor de airco niet of minder gebruikt hoeft te worden.

Wij hebben veel ervaring met het aanleggen van daktuinen. Het is eigenlijk een te beperkte term, daktuin, want naast ‘gewone’ tuinen, leggen wij ook moestuinen en zelfs wandelgebieden aan. In onze blog Is een groendak laten aanleggen een goed idee? kunt u er nog veel meer over lezen.

In de blog Waar moeten we heen met al dat regenwater? bespreken we eveneens het belang van daktuinen en gaan we dieper in op andere vormen van waterberging in de bebouwde omgeving, zoals regenwater onder de grond opslaan.

Dakisolatie voor platte daken

Onder een goed geïsoleerd dak hoeft er minder gestookt te worden, waardoor er dus minder CO2 uitgestoten wordt. Een plat dak wordt op een hele andere manier geïsoleerd dan een schuin dak. Er zijn 3 isolatiemethodes: koud-, warm- en omgekeerd plat dak. In de blog Hoe kun je een plat dak het beste isoleren? bespreek ik de voor- én nadelen.

Met een daktuin sla je overigens twee vliegen in één klap. Naast de voordelen die ik hierboven al beschreef, zorgt de beplanting namelijk ook voor een natuurlijk isolerende laag. In tegenstelling tot de andere vormen van isolatie is een daktuin echter lang niet altijd mogelijk.

Zonnepanelen en witte dakbedekking

Platte daken lenen zicht uitstekend voor het plaatsen van zonnepanelen. Uiteraard moet het dak het gewicht van de panelen wel aankunnen. Daarnaast bevelen wij aan, met het oog op rendement én duurzaamheid, om reflecterende witte dakbedekking te gebruiken.

Op panden en flats met dit soort dakbedekking is de temperatuur namelijk lager. In vergelijking met een zwart dak kan het temperatuurverschil zelfs oplopen tot 30°C. Gebouwen met witte daken hebben dus minder kunstmatige koeling nodig.

Een ander belangrijk voordeel van witte dakbedekking, is dat de warmte die gereflecteerd wordt, deels weer wordt opgenomen door de zonnepanelen. En door de koelere omstandigheden functioneren ze ook nog eens beter en gaan de panelen en bekabeling langer mee.

Gecertificeerd dakbedrijf noodzakelijk

Het spreekt voor zich dat een dak geschikt moet zijn voor de extra belasting die daktuinen en zonnepanelen onvermijdelijk met zich meebrengen. Schakel dan ook altijd een gecertificeerd dakbedrijf in. Dan weet u zeker dat u goed advies krijgt en (onderhouds)werkzaamheden op de juiste manier uitgevoerd worden, met de bijbehorende garanties.

Uiteraard is Kewodak gecertificeerd, dus neem gerust contact met ons op om een vrijblijvende afspraak te maken.

DaktuinDakmaker Kewodak