Antwoord op de vraag Hoe werken zonnepanelen?

Met het toenemen van de populariteit van zonnepanelen en de plaatsing ervan op platte daken, krijgen wij steeds vaker de vraag: “Hoe werken zonnepanelen eigenlijk?” In deze blog geven we daar graag antwoord op.

Zonnecellen, gelijkspanning en omvorming

ZonnepaneelHet zal u niet verrassen dat zonnepanelen uit zonnecellen bestaan. Als er zonlicht op deze cellen valt, dan wordt er elektrische gelijkspanning opgewekt. Een omvormer zet deze gelijkspanning om in wisselstroom, de stroomvorm die wij kunnen gebruiken.

Dit is in een notendop hoe zonnepanelen werken, maar in deze blog gaan we er ook dieper op in en behandelen we de fotovoltaïsche cel, de omvormer en het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet.

Fotovoltaïsche cellen

De officiële naam van de zonnecellen die in zonnepanelen gebruikt worden, is fotovoltaïsche cellen. Deze cellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ze worden ook wel pv-cellen genoemd, van het Engelse photovoltaic.

Iedere pv-cel is opgebouwd uit flinterdunne laagjes silicium. Het spanningsverschil dat ontstaat tussen die laagjes als de zon erop schijnt, levert gelijkstroom op. Wij hebben echter wisselstroom nodig, dus moet de gelijkstroom omgevormd worden.

Omvormer

De omvormer zorgt voor het omvormen van gelijkstroom naar wisselstroom en plaatsen we zo dicht als mogelijk bij de zonnepanelen. Wat meestal neerkomt op de ruimte pal onder het platte dak. Het energieverlies door kabels is dan het minst.

Moderne omvormers maken geen kabaal, maar een beetje geluid is onvermijdelijk. Vooral midden op de dag, als de zon hoog staat. Om stroom te kunnen gebruiken of terug te leveren aan het elektriciteitsnet, wordt de omvormer aangesloten op uw groepenkast.

Stroom terugleveren

Lange zonnige dagen leveren uiteraard meer stroom op dan korte winterdagen. Als u minder stroom nodig heeft dan uw zonnepanelen opwekken, dan wordt die stroom automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Op andere momenten heeft u juist meer stroom nodig, zoals ’s avonds en als het koud is. Deze afwisseling van teruglevering en verbruik wordt verrekend op uw energiejaarrekening en wordt door energiebedrijven ‘salderen’ genoemd

Wilt u zonnepanelen op uw platte dak?

Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag vrijblijvend bij u langs om te bekijken wat voor uw platte dak de beste zonnepanelen oplossing is.

lees ook onze blog over witte dakbedekking en zonnepanelen

Dakmaker Kewodak